top of page
Therapy Session

UNGDOM OG HYPNOSE

Den perioden i livet hvor alt er spennende, man lever midt mellom lek og voksenlivet, elsker tilværelsen og sine mange venner, man puster inn lykke og entusiasme for fremtiden ved hvert åndedrag.


Eller


Den perioden i livet man ligger bak mørke gardiner, spiser dårlig og puster knapt, hater skolen og alle overveldende krav, selvskader med egne tanker og handlinger, mens man lurer på om det er noen mening med å være til

Tenåring og hypnose: About Me
Image by Ravi Roshan

HAR NOEN BAGATELLISERT DET DU FØLER?

Det mest takknemlige arbeidet man kan ha er å kunne gi unge mennesker håp. Allerede i første terapitime, når man får vite at det aldri har vært noe galt med ens personlighet, væremåte eller tanker og at man ikke trenger å fikses på, tennes et håp. Ofte har man mistet det ved at voksne mener at man gjør noe feil, misforstår, overdramatiserer, at det er hormoner eller at man bare er vanskelig.

DRØMMER DU OM Å BLI FORSTÅTT?

I hypnosens verden ser man ikke feil i mennesker. Man ser at alle handlinger og tankemønstre er logiske for den personen som sliter. Om man for eksempel tror at det er bare er mennesker som vil en vondt på skolen, så er det fornuftig å unngå å dra dit.Det vil være fullt ut forståelig at man tar ekstreme forhåndsregler om man er nødt til å være på skolen. Kanskje man holder seg unna de andre, er frekk for å skremme vekk, mobber for å slippe å bli mobbet selv, må kle seg i siste mote eller lyve om sitt privatliv om det ikke er perfekt etter andres mening.

Image by Isaiah Rustad
Image by Andrew Neel

HOLDER DU DEG FOR DEG SELV?

Det er også en selvfølge at når sinnet er fullstendig okkupert av tanker om hvordan man kan unngå å bli behandlet dårlig, så vil det ikke være mulig å nå inn til den som er redd. Man kan være anspent, agressiv, fortvilet, ukonsentrert og ute av stand til å lære.

Da er man farlig nær å bli nedstemt og innesluttet.

Depresjon og angst er diagnoser som de fleste kjenner og frykter, men kan man bli kvitt det? 

Ja det kan du!

HVOR LANGT HAR DET GÅTT?

Etter hvert tyr noen til rus for å slippe disse tankene. Da er man ihvertfall et vanskelig tilfelle som alle ønsker å endre på. Familien blir slitne og leie, man kan få skylden for at alle har det vondt, eller man synes selv at man har skylden. Mer rus kan være resultatet.
Om man ikke har vært i BUP-systemet tidligere så er sjansen stor for at det vil skje etter dette. Samtaleterapien der går ut på å finne feilen, se ufornuften, forstå hvordan man bør tenke og endre seg deretter.

Image by Benjamin Wedemeyer
Image by Gian Cescon

HAR NOEN SAGT "DET ER BARE TANKER"?

Problemet er at man kan ikke endre tankene. Noen ganger er det dessuten livsnødvendig å føle redsel, for eksempel om en sulten tiger kommer gående over skoleplassen.

Problemet er ikke at man føler angst, skam, frykt og tomhet. Problemet er at man tror disse følelsene kommer fra alt rundt oss og ikke fra våre egne tanker i øyeblikket.

I hypnose henter vi tilbake roen vi hadde som ubekymret barn og da er det enkelt å finne gleden i å leve igjen!

bottom of page